Colombofilia 2.0
Benvolguts amics del nostre estimat esport. Som en Miquel Àngel Veny i en Julià Ginard, colomistes que vam començar la pràctica de la columbofília el 1994. Durant els trenta anys que fa que som colomistes hem vist la columbofília a baix, amb grans pèrdues, i a damunt, amb resultats que ni els més majors eren capaços d’imaginar-se. En Miquel Àngel va ser uns dels fundadors del Club Grup Mallorca, el club de clubs que gestiona l’organització de les amollades de coloms a Mallorca. Membre de la Comissió durant molts d’anys (juntament amb altres columbòfils com Toni Ginard, Pep Sánchez, Torcuato Vílchez, Julià Monserrat…) i emprenedor d’idees que, al començament, van costar d’implementar, com introduir un campionat de coloms vells, o haver de pagar per a colom. Amb totes aquestes millores, poc a poc van anar pujant els percentatges de coloms arribats i el número de coloms vells que la gent es quedava per a la temporada següent. S’havia creat una base. Més que una base s’havia creat la idea que la gent no podia anar a fer net. Havia de quedar un grupet de coloms perquè sinó l’any següent no es podia optar als campionats.
El temps va fer que en Miquel Àngel s’apartés uns anys del capdavant. Aquí és on va aparèixer Tomeu Prohens Mas, qui conjuntament amb Julià Ginard, Bernat Bonet, Guillem Blanquer, Pedro Morey, Miquel Àngel Gornals, Toni Pujol, Víctor Salado, Pep Toni Torrens… van intentar durant sis anys continuar amb la filosofia implementada. Els resultats es van anar millorant any rere any, però, tot el que comença, acaba; i el 2020 es va acabar el cicle. Tot i això, des de feia ja uns anys en Julià i en Miquel Àngel veiem que el model s’anava esgotant. Que hi ha un factor diferencial que és el canvi climàtic que, està condicionant el calendari d’amollades any rere any, i en un futur no llunyà condicionarà moltíssim les amollades. En aquest sentit, ja es varen anar fent algunes propostes tipus començar abans la temporada, per mirar d’anar fent una transició tranquil·la cap a un nou model, tot i que no varen prosperar.
Actualment, i en els darrers anys, ens hem trobat en un escenari de majors pèrdues de les esperades, i dificultats per aconseguir desenvolupar el calendari amb normalitat, el que confirma la tendència que ja havíem detectat cap als anys 2018 i 2019. I que fa que tant en Miquel Àngel com en Julià trobem que és necessari “pastar de bell nou” el projecte. Falta un projecte que torni enganxar la gent i ens torni a dur pel camí de l’èxit.
Aquest nou projecte l’anomenam “COLOMBOFÍLIA 2.0”. I és un projecte novedós, singular, adaptat al segle XXI. Per això hem pensat que necessitem modernitzar-nos i optimitzar els recursos. Sense obviar el temut canvi climàtic. És un fet i ens haurem d’adaptar a ell. Per això no ens quedarà més remei que començar abans. Això no significa que escurcem la temporada. Al contrari! La nostra proposta seria allargar-la perquè hi hagi columbofília durant sis mesos.
Aquesta nova concepció de viatjar faria que, allargant la temporada, la gent pugui gaudir més temps del nostre esport.
Una altra novetat seria la desaparició de la Bandada de vells. Sí, dos dels colomistes que han defensat més la bandada de vells els últims anys, ara proposen llevar-la. Que no hi sigui no implica que no pugui fer-se un Campionat de coloms vells, però per reduir el número de coloms necessaris no queda d’altre que reduir les bandades. D’aquesta manera quedarien dos campionats: un de primavera i un de tardor; amb dues llistes a presentar independents. El primer campionat, forçosament per la normativa, hauria de ser amb colomins; mentre que, el segon campionat seria lliure.
El darrer punt que inclou novetat és la Llarga distància. És una de les amollades que més il·lusió fa perquè és la més llunyana, però, alhora, és la més cara. Carregar el campionat amb tres grans fons és debilitar molt els colomers petits. Per això la novetat presentada seria alternar: un any fer 650 i Marbella (o similar), i l’any següent 650 i Llarga distància. D’aquesta manera cada any, el Grup Mallorca, organitzaria cada any dos Gran Fons. I deixaria espai perquè els clubs que ho desitgin puguin organitzar especials, com els casos de Porreres i Campos: 700 a Màlaga/Còrdova, o 900 a Cheles.
El calendari que es proposaria seria el següent o similar:
CAMPIONAT DE TARDOR
- 27 novembre Eivissa
- 04 desembre Eivissa
- 11 desembre Eivissa
- 20 desembre Eivissa
- 03 Gener Velocitat Yearlings
- 10 Gener Velocitat Yearlings
CAMPIONAT DE PRIMAVERA
- 17 gener Eivissa
- 24 gener Eivissa
- 31 gener Eivissa
- 05 febrer Eivissa
- 10 febrer Velocitat
- 17 febrer Velocitat
- 24 febrer Mig Fons
- 01 març Fons
- 09 de març Gran fons 650 km
- 16 de març Mig Fons
- 23 març Gran Fons (Marbella)
- 30 març Fons
Pel que fa als campionats de Mallorca, evidentment sofririen modificacions, i es podrien articular de moltes maneres, tipus fer 2 campionats, tardor i primavera i un absolut suma dels 2, o simplement fer 2 campionats. Es podria fer un de vells o no dins les mateixes amollades. I pel que fa al campionat regional, també podria sofrir algunes modificacions per adaptar-lo a la nova realitat.
Aquest document és simplement una reflexió de dos socis, que per damunt de les persones, han intentat fer el bé cap a l’esport i cap al protagonista: el colom missatger. Pensam que aquesta es l’evolució que necessita el nostre esport per seguir avançant cap al futur. La realitat es que qui s’estanca mor, i per això la columbofília de les Illes Balears no es pot permetre quedar estancada, sinó que ha d’evolucionar amb els nous temps i les noves realitats. Tot i això, el temps dirà si això ha de ser el model a escollir o si només romandrà en unes línies escrites a un article de la revista.
Miquel Àngel Veny i Julià Ginard.
A veure si me aclar:
– Amb el vostre calendari la temporada es de 4 m No de 6
-Eliminar bandada de vells soluciona el Nº de coloms
-El campionat de tardor seria de joves? El texte me confon
-La proposta d’eliminar un grans fons i alternar.l un any per altre me pareix be
-Pensau que haurieu de posar un fons o fran fons curt a la línea de vol del que se suprimesqui la cursa mes llarga
-Treballar amb linees de vol clares Que fa Caudete enguany?
-El calendari d’octubre es feixuc ,per les darreres experiencies,si es pels joves
Se pot anar perfilant, amb la opinio dels clubs
Hola
Esa es una de las ideas que tuve hace años
Un campeonato antes de final de año y seguidamente el otro» no entro en los
g fondos »
Aqui durante años empezamos el 15 /9
Llegamos incluso a marcar muy bien » igual o mejor que en primavera »
Hicimos medios fondos ( Mallorca tambien los hizo )
Incluso un 500 cartagena mandando 50 pichones y entro uno en control y dos mas posteriormente , de eso hara unos 30 años
En una isla con tan poca colombofilia como la nuestra y ademas se hizo a nivel de club NO fue factible
El punto mas importante fue la particion de las palomas , colombofilos que empezaban con pocas palomas no llegaban , ni a uno ni al otro , a parte de los gastos evidentes
Por eso se dejo de hacer
Las palomas de otoño podrian quedar para adultas » esa er la idea »
Puede que en Mallorca funcionara
Os deseo suerte , es bueno buscar nuevas formulas , siempre que sean factibles
Animos
Un saludo , desde Menorca